Hydroponické techniky – Indoor pěstování rostlin II.

V úvodní části seriálu Indoor pěstování rostlin jste si mohli přečíst základní informace o domácím pěstování v indoor podmínkách. Také jsme vám slíbili, že se příště podíváme na zoubek hydroponii. Jak jsme slíbili, tak také činíme. Představujeme základní hydroponické techniky. Seznamte se s kapkovou závlahou (Drip system), hydrosystémy NFT (Nutrient Film Technique) a napouštěcími stoly EBB&Flow. Hydroponické pěstování nebylo nikdy snazší.

Co je to hydroponie a jaké existují hydroponické techniky?

Hydroponie je způsob pěstování rostlin s využitím roztoků minerálních živin pouze v inertním médiu, jako je perlit nebo keramzit. Ačkoli jde o velice sofistikovaný způsob domácího pěstování ovoce, zeleniny a rostlin, ani zdaleka nejde o převratnou novinku.

Z historie víme, že hydroponické pěstování znaly již starověké národy, ale v západním světě je tato technika využívána až od 17. století. Je ale pravdou, že teprve moderní technologie umožnily její obrovský celosvětový boom. Velkou výhodou hydroponie je znatelně rychlejší růst rostlin, větší odolnost vůči chorobám, vhodnost pro alergiky (nejsou zde obsaženy půdní alergeny), pěstitel má naprostou kontrolu nad skladbou živin a rostliny snáze zakoření. Zní to téměř jako sen, že?

V současnosti je nejpopulárnějších šest různých systémů a my si dnes představíme první tři hydroponické techniky, v příštím díle ty zbývající.

Kapková závlaha (Drip system)

Kapkové systémy jsou celosvětově jedněmi z nejrozšířenějších typů hydroponických systémů a to nejen u domácích pěstitelů, ale také u těch komerčních. Hlavním důvodem je to, že jde o jednoduchý koncept, k jehož vytvoření je zapotřebí jen několik málo dílů. Stačí zabezpečit, aby kořeny dostávaly dostatek živného roztoku a byly neustále vlhké.

Fungování kapkových systémů je jednoduché. Voda (živný roztok) je čerpána ze zásobníku k horní části pěstebního média (ke kořenům rostliny) a odtud do něj kape. Živný roztok poté stéká dolů a přitom namáčí jak kořeny, tak pěstební médium. Poté roztok odtéká přes otvory ve spodní části a gravitace se postará o to, aby se roztok dostal zpět do zásobníku. Může to být jednodušší?

Napouštěcí stůl Ebb and Flow

Fungování napouštěcího (záplavového) stolu je opět velmi jednoduché. V hlavní části systému jsou zásobníky s rostlinami. Může to být jen jediná rostlina, nebo mnoho rostlin v řadě. Časovač zapíná čerpadlo a voda (živný roztok) je čerpána ze zásobníku do hlavní části systému. Roztok zaplaví systém do nastavené výše (o správnou hladinu se postará přepad), takže kořeny jsou zcela ponořeny.

Když hladina dosáhne k přepadu, voda odteče zpět do zásobníku, odkud se opět dostává do oběhu. To samé se stane, když se čerpadlo vypne.

NFT (Nutrient Film Technique)

Hydroponické techniky - Gro-Tank NFT - aktivní hydroponický systém od firmy Nutriculture

Gro-Tank NFT – aktivní hydroponické techniky a systémy od firmy Nutriculture

Další z jednoduchých hydroponických systémů. Živný roztok je čerpán ze zásobníku na desku s kanálky, které jsou vzájemně propojeny. Jemná vrstva roztoku protéká každým kanálkem a tedy kolem všech kořenů. Protože je plocha lehce skloněná, voda je v neustálém pohybu.

Přebytečné množství roztoku odtéká spodní částí do zásobníku a díky čerpadlu se poté vrací k rostlinám. Zatímco hladina roztoku je velmi nízká, vlhké zůstávají celé kořeny rostlin. Zajímá vás detailnější popis a chcete vědět hlavní výhody a nevýhody hydroponických systémů NFT?

Jak vidíte, nejde o žádnou složitou vědu a v dalším pokračování se podíváme na zbývající tři základní typy hydroponického pěstování – Bubblery a Knotový systém. Nezapomeneme ani na Aeroponii.

Jindřich Krása

Domácí pěstování | Hydroponické techniky – Indoor pěstování rostlin II.Domácí pěstování | Hydroponické techniky – Indoor pěstování rostlin II.
Sdílej
Sdílej
Google+