Indoor pěstování rostlin – Urban gardening táhne

V dnešní době není pro vášnivé zahrádkáře problémem užívat si svého koníčku a sklízet plody odvedené práce po celý rok. Bez ohledu na roční období a počasí! Jen si to představte – vlastní čerstvá rajčata v prosinci, bazalka v lednu, jahody v únoru, jako břitva pálivé papričky po celý rok … Urban gardening, indoor growing, domácí pěstování, pokojové zahradničení, říkejte tomu, jak chcete.

Náš nový seriál se bude věnovat tomuto úžasnému fenoménu poslední doby pěstování rostlin v umělém prostředí. V jednotlivých pokračováních si popíšeme různé druhy hydroponických a ostatních pěstebních systémů, vhodné typy osvětlení nebo důležitou specifikaci hnojiv. Prostor věnujeme také populárním pěstebním médiím, měřícím přístrojům a zavlažovacím systémům. Informace jsou určeny hlavně hobby pěstitelům, drobným domácím zahradníkům či malým farmářům. Prostě všem, kteří chtějí pěstovat, konzumovat a nabízet své domácí výpěstky po celý rok.

Proč pěstovat rostliny v umělém prostředí?

Nespornou výhodou je takřka stoprocentní kontrola nad většinou faktorů, které vstupují do vývoje rostlin. Rostlinkám pěstovaným indoor můžete zajistit stálé, stabilní a dostatečně silné světlo, vhodné klimatické podmínky a ideální množství živin. Dalším plusem je, že během roku můžete dosáhnout několika sklizní i v případě kuchyňských bylinek nebo mnoha druhů zeleniny. Důvod je prostý – v domácím pěstebním prostoru lze kdykoli zajistit stav, který je podobný kterémukoli ročnímu období.

Dále můžete pěstovat tak hygienicky, jak se vám to ve venkovním prostředí zpravidla nikdy nepodaří. Venku vaše rostlinky, ovocné keře nebo zelenina přichází například do styku s výkaly zvířat a s škodlivým hmyzem. Snadno je může napadnout plíseň, nebezpečí hrozí i před chemický postřikem neznámého původu. V umělém prostředí se tohoto nebezpečí nezbavíte zcela, pravděpodobnost výskytu těchto potíží je ale při dodržení základních pravidel velmi nízká.

Nakonec, výhodou je také skutečnost, že domácímu zahradničení se můžete věnovat v pohodlí domova. A to jak sami, tak v kruhu rodinném.

Nevýhody pěstování indoor

Pěstování rostlin v umělém prostředí má samozřejmě i své nevýhody. Tou hlavní jsou náklady na zřízení pěstebního prostoru a jeho funkční a efektivní vybavení. Cena vybavení sice poslední dobou rychle klesá, přesto jde o investici mnohem vyšší, než jaká je zapotřebí pro pěstování například na zahrádce. Pokud ji ovšem máte. Její pořízení je totiž v každém případě mnohem dražší, než koupě kvalitního pěstebního systému na indoor zahrádku.

Další nezanedbatelnou položkou, která může silně zahýbat vaším rozpočtem, jsou náklady na energie, především na tu elektrickou. Hlavním konzumentem je samozřejmě umělé osvětlení, ale může to být i ventilace nebo závlaha. Doporučíme Vám vyzkoušené postupy a možnosti, které trh s pěstitelskými potřebami nabízí všem začínajícím i pokročilým pěstitelům.

Pěstovat zábavně, snadno a efektivně!

Konkrétnější krásy i nebezpečná úskalí indoor pěstování odhalíme v dalších kapitolách. Příště se podíváme na zoubek hydroponickému pěstování a pěstování v půdních substrátech. Srovnáme jejich výhody a nevýhody, a pomůžeme vám rozhodnout, který způsob vám bude vyhovovat nejvíce.

Těšte se, nový seriál o indoor pěstování je tu!

Urban gardening táhne - Domácí pěstování rostlin, ovoce, zeleniny a bylin

Indoor pěstování rostlin – Urban gardening

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Domácí pěstování | Indoor pěstování rostlin – Urban gardening táhneDomácí pěstování | Indoor pěstování rostlin – Urban gardening táhne
Sdílej
Sdílej
Google+