Další hydroponické techniky – Indoor pěstování rostlin III.

V minulém článku Hydroponické techniky – Indoor pěstování rostlin II. jsem vám představil tři nejznámější systémy pro hydroponické pěstování. Byla to kapková závlaha (Drip system), napouštěcí stoly Ebb and Flow a NFT (Nutrient Film Technique). Také jsem mluvil o tom, že ve světě se nejvíce využívá šest různých systémů a v dnešním článku popíšu zbývající dva. Krásy a nebezpečí aeroponie přijde na řadu příště.

Další hydroponické techniky

Asi nejjednoduššími, přesto velmi oblíbenými hydroponickými systémy jsou bubblery a knotové systémy. Podívejme se, jaké jsou jejich výhody a nevýhody.

Vodní pěstování (Bubblery)

Pod všeříkajícím názvem této techniky se skrývá nejjednodušší ze všech šesti hydroponických systémů. Zatímco je technicky velmi jednoduchý, stále se jedná o velmi účinný způsob domácího pěstování. Využívají ho jak malopěstitelé, tak komerční firmy.

Systémy vodního pěstování fungují tak, že rostliny v květináčích jsou umístěny přímo nad živným roztokem v nádrži. Kořeny visí volně z košíků a jsou ponořeny do roztoku po celý den i noc. Kořeny se neudusí, protože díky bublinám stoupajícím ve vodě se k nim dostane dostatek vzduchu, rostliny zároveň využívají kyslík rozpuštěný ve vodě.

Čím více kyslíku v roztoku bude, tím lépe. Hladina vody by měla vypadat, jako kdyby se vařila. Jak toho dosáhnete?
Můžete k tomu využít akvarijní vzduchovací kámen, zajistit v systému padající vodu, nebo její nepřetržitý oběh.

Knotové hydrosystémy

Knotové systémy v sobě obvykle nemají žádné pohyblivé části, nevyužívají čerpadla ani elektřinu. Z tohoto důvodu jsou vhodné pro pěstitele, kteří chtějí na provozu systému co nejvíce ušetřit. Nádoba s rostlinou je obvykle umístěna nad nádrží a voda to tak nemá k rostlinám daleko.

Knotové systémy však mají několik podstatných nevýhod. Tou největší si je, že je není vzhledem k omezenému výkonu vhodné využívat u větších a na vodu náročnějších rostlin. Další je to, že k rostlinám se nemusí dostat dostatečné množství živin, protože těžším prvkům může trvat delší dobu, než se knotem dostanou až ke kořenům. Jako poslední ještě zmíníme nerovnoměrnou distribuci živin rostlinám.

Jaký hydroponický systém zvolit?

Na tuto otázku si musí každý pěstitel odpovědět sám podle toho, co od systému očekává, jaké rostliny v něm chce pěstovat, jak velký má prostor a v neposlední řadě také to, jaké jsou jeho finanční možnosti. Hydroponické techniky jsou dostatečně variabilní, aby uspokojily potřeby všech pěstitelů a domácích zahradníků.

Abychom vám rozhodování usnadnili, pokusíme se jednotlivé systémy probrat v budoucnu mnohem podrobněji a podíváme se i na to, jak je možné si takový systém vybudovat svépomocí.

Zajímá Vás aeroponie?

Jindřich Krása

Domácí pěstování | Další hydroponické techniky – Indoor pěstování rostlin III.Domácí pěstování | Další hydroponické techniky – Indoor pěstování rostlin III.
Sdílej
Sdílej
Google+