NFT hydroponie – metoda Nutrient Film Technique

Technika živného filmu, (NFT – Nutrient film technique) je aktivní hydroponický způsob pěstování. Proslulé „eNeFTéčko“ je milionkrát vyzkoušená metoda, jejíž celosvětová popularita není výsledkem marketingu a PR, ale tvrdé práce a nadšení pro věc. NFT je dalším důkazem, že domácí hydroponické pěstování není problém.

Pohodlné, ekonomické, efektivní a hlavně úspěšné pěstování zeleniny, ovocných keřů nebo rostlin je s technikou živného filmu NFT samozřejmostí!

Co znamená NFT?

Nutrient Film Technique se dá přeložit jako „technika živného filmu“. Tato aktivní hydroponická technika zajišťuje výživu rostlin přes kořínky pomocí mělké pěstební nádoby a pomalu cirkulující zálivky. Rostliny jsou umístěny v pěstebních kostkách skrz které prorůstá směrem do pěstební nádoby bující kořenový systém. Pomalá cirkulace živného roztoku umožňuje ideální vstřebávání přes kořeny, protože rostlina si vezme jen ty látky, co opravdu potřebuje. Jednu zálivku tak můžete využít pro několik pěstebních dní, než bude žíznivými kořínky zcela vyčerpána.

Nepřerušený a konstantní přísun živin ze zálivky je společně s neomezeným přísunem kyslíku k obnaženým kořenům hlavním stimulem pro zdravý růst a uspokojivou sklizeň. Cirkulaci roztoku zajišťuje mini čerpadlo s nízkou spotřebou. Nezapomeňte zamezit přístupu světla ke kořenům, jinak by mohly lehce shnít. Ujistěte se, že zdroj energie je bezpečně zapojen a nevykazuje žádné defekty.

Jaké jsou výhody a nevýhody pěstování s NFT?

Zkušení zahradníci potvrdí, že v případě NFT převyšují jednoznačně výhody.

Výhody pěstitelských potřebVýhody NFT

Jak funguje Nutriculture Gro Tank NFT

Jak funguje Nutriculture Gro Tank NFT

Neomezený přísun vody, kyslíku a živin

Rychlejší růst a větší síla kořenového systému

Minimalizace rizik spojených s přelitím/uschnutím

Eliminace výskytu půdních škůdců

Úspora hnojiv, vody a energie

Jednoduchá manipulace, obsluha i údržba

Reference od milionů spokojených domácích pěstitelů

Osvědčené, celosvětové prokázané výsledky

 

Nevýhody potřeb pro pěstiteleNevýhody NFT

Vyšší pořizovací náklady na koupi systému

Při výpadku elektrické energie nefunkční

Drobnou překážkou může být také počáteční neznalost

Zajištění přísných optimálních podmínek pro pěstování v NFT

 

Nejlepší pěstitelské potřebyOblíbené NFT systémy

Aktivní hydroponické systémy založené na technice živného filmu jsou vhodné hlavně pro indoor pěstování ve vnitřních prostorách. S trochou selského rozumu je dokážete efektivně využít i při outdoor pěstování rostlin a plodin.

O tom, kde seženete špičkové NFT produkty, jak přesně fungují NFT systémy, na co si dát při jejich používání pozor nebo proč jsou tak efektivní si přečtěte příště v článku Aktivní hydroponické systémy založené na NFT.

Domácí pěstování | NFT hydroponie – metoda Nutrient Film TechniqueDomácí pěstování | NFT hydroponie – metoda Nutrient Film Technique
Sdílej
Sdílej
Google+