Hydroponické pěstování rostlin a jeho historie II.

O tom, koho můžeme považovat za praotce hydroponie a kdy se z pěstování v živném roztoku stal seriózní vědecký obor jsme psali v prvním díle Historie hydroponie. Zajímá vás hydroponické pěstování rostlin a jeho vývoj? Jaké bylo jeho místo v lidské společnosti? Proč si o tom v rychlosti něco nepřečíst?

Nedůvěra v živný roztok

Za pionýra komerčního využití hydroponického pěstování lze považovat Williama Frederick Gericka, vědce z Univerzity v Berkeley v Kalifornii. Ve dvacátých letech dvacátého století vyzkoušel úspěšně hydro pěstování rajčat a další zeleniny. Bohužel, místo úspěchu a uznání se stal spíš nepochopeným prorokem. Některé prameny uvádí, že Gericke se svým kolegou W. A. Setchellem v roce 1937 vymysleli nový termín „hydroponics“ složeninou dvou starořeckých slov voda a práce.

Zprávy o Gerickově práci a jeho teze, že hydroponie znamená revoluci v pěstování rostlin, vyvolaly obrovský zájem veřejnosti o podrobnější informace. Univerzita, nejspíš pod politickým tlakem, však zamítá jeho žádost o další výzkum a neposkytuje mu pěstitelské zázemí. Dokonce najímá dva renomované vědce, Dennise R. Hoaglanda a Daniela I. Arnona, aby dokázali, že pěstování v živném roztoku je neefektivní. Gerick znechuceně odchází z univerzity a v roce 1940 sepisuje prvního Kompletního průvodce pro pěstování bez půdy (The Complete Guide to Soilless Gardening).

Neúspěšné hydroponické pěstování na zakázku?

Nově najatí vědci Hoagland a Arnon se pustili do výzkumu a v roce 1938 publikovali článek „The Water Culture Method for Growing Plants Without Soil“. Narozdíl od Gericka tvrdili, že výnosy z hydroponického pěstování nebyly lepší, než výnosy plodin z kvalitní půdy. Jejich tvrzení je však hrubě devalvováno tím, že nevzali vůbec v potaz jiné nezpochybnitelné výhody hydroponického pěstování. Fakta, která dnes ovládá nejeden amatérský domácí pěstitel byla nezkoumána.

Víte, že hydroponické pěstování zajistí, aby kořeny rostlin měli stálý přístup ke kyslíku? Aby měli optimální způsob vyživování? Aby spotřebovaly mnohem méně vody a hnojiv? Nebo aby nebyly ohroženy půdními bakteriemi? Bohužel, oba výzkumníci tyto aspekty vypustili. Zdá se, že o výsledku zkoumání bylo rozhodnuto dopředu…

Jak se dále vyvíjela hydroponie? Kdy byla dokázána efektivita hydroponických systémů? Proč je hydroponické pěstování tak úžasné? Čtěte brzy v dalším článku Moderní historie hydroponického pěstování.

Kdo byl profesor von Sachs a kdy začal člověk s hydrem? Historie hydroponického pěstování I. – Žádná novinka.

Domácí pěstování | Hydroponické pěstování rostlin a jeho historie II.Domácí pěstování | Hydroponické pěstování rostlin a jeho historie II.
Sdílej
Sdílej
Google+