Květináče a truhlíky – tradiční nádoby na domácí pěstování

Květináče a jiné pěstební nádoby jsou účinným pomocníkem téměř každého zahradníka a pěstitele. V případě pěstování ve vnitřních prostorách je jejich využití dokonce nutnou podmínkou. Nebo si snad chcete pěstovat zeleninu, ovoce nebo rostliny jen tak v kopičce zeminy ležérně pohozené v koutě obýváku?

Historické nálezy dokládají, že květináče využívali již starověcí Egypťané nebo obyvatelé Římského impéria. Údajně hlavně k přemisťování venkovních výpěstků do vnitřních, indoorových, prostorů. Současná nabídka nádob na pěstování rozhodně uspokojí potřeby všech začínajících i pokročilých domácích pěstitelů. Nejčastěji využívanými a nejoblíbenějšími nádobami na domácí pěstování jsou klasické květináče a truhlíky.

Široký výběr květináčů není problém

Květináče jsou pěstební nádoby používané na všechny fáze pěstování nejrůznějších druhů zeleniny, ovoce, rostlin nebo bylin. Jejich hlavní výhodou je zpravidla rozumná cena, jednoduchost pěstování v něm, nenáročná údržba či snadná manipulace a transport. Plusem je také jejich komplexní využití jak v exteriérech, tak interiérech.

Výběr květináčů, někdy označovaných nespisovně jako květníky, není již delší dobu omezen jen na klasické čtvercové nebo kruhové tvary a tři velikosti. Obchody pro pěstitele či e-shopy pro zahrádkáře nabízejí širokou škálu květináčů různých tvarů a objemů, které zaujmou a uspokojí nejednoho domácího pěstitele zeleniny, ovoce nebo rostlin. Kromě masově vyráběných unifikovaných květníků lze vybírat mezi zajímavou nabídkou designových nebo ručně vyráběných květináčů vhodných hlavně pro pěstování v interiérech.

Truhlíky jsou v podstatě specifické květináče s vyšší kapacitou. Primární využití nacházejí při domácím pěstování okrasných květin nebo pnoucích rostlin na vyvýšených místech hlavně ve venkovním prostoru (okenní parapety, terasy apod.)

Pro efektnější a snad i efektivnější pěstování v květináči lze využít dále například květinové obaly, které mohou plnit jak funkci estetickou, tak vodohospodářskou (mohou zadržovat a následně uvolňovat výpěstkům vodu).

Z čeho se květináče vyrábějí?

Plastový květináč na pěstování zeleniny, ovoce a rostlin

Nejrozšířenějším materiálem na výrobu květináčů a truhlíků jsou plasty s různými vlastnostmi a charakteristikami. Jejich hlavní výhodou je zpravidla nízká cena, hmotnost a odolnost proti rozbití. Klasickými barvami jsou černá nebo červená, v současnosti však už není problém koupit i jiné odstíny. U většiny primitivních plastových nádob na pěstování však nepočítejte s žádnou přidanou estetickou hodnotou.

Pokud tedy hledáte kromě klasických funkcí také stylový doplněk svého interiéru, nebude vám klasický „plasťák“ určitě stačit. Za úvahu pak stojí zejména designové květináče ze dřeva, textilu, mramoru, keramiky nebo třeba hliníko- nebo sklolaminátu. Zajímavou volbou mohou být také samozavlažovací květináče.

O tom, jaké další pěstební nádoby a systémy lze použít při domácím pěstování zeleniny, ovoce nebo rostlin si přečtěte příště …

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Domácí pěstování | Květináče a truhlíky – tradiční nádoby na domácí pěstováníDomácí pěstování | Květináče a truhlíky – tradiční nádoby na domácí pěstování
Sdílej
Sdílej
Google+