Cibule kuchyňská – nebrečte nad cenou a kvalitou, pěstujte si ji sami doma

Cibule kuchyňská, latinsky Allium cepa, je základem každé zdravé, chutné a hodnotné kuchyně. Stejně tak by neměla chybět ani v repertoáru žádného domácího zahradníka či pěstitele. Odkud pochází cibule, jak jsou její pěstování a konzumace prospěšné a proč můžete snadno omezit nákup cibule v obchodech? Vaření bez cibule je horší než vaření bez ohně, nemyslíte? Pěstování cibule není složité.

Kde se vzala cibule a proč si vypěstovat vlastní?

S největší pravděpodobností pochází cibule ze střední Asie a je dokázáno, že syrová i tepelně upravená je lidstvu známa již z doby kolem roku 4000 před naším letopočtem. O pěstování a konzumaci cibule se zmiňuje kupříkladu bible a další knihy či prameny starověkých civilizací z Indie, Číny nebo Sumeru. O tom, že i v tuzemských podmínkách je cibule tradičním základem mnoha jídel referuje ve svých pověstných receptářích již známá populárizátorka české domácí kuchyně Magdalena Dobromila Rettigová. Originální recept na libovou Nadívanou cibuli si určitě nenechte ujít!

Cibule je řazena mezi rostliny z třídy jednoděložných, řádu chřestotvarých a čeledi amarylkovitých a jejím nejbližším „příbuzným“ je česnek. Vždy patřila k populárním a masově pěstěným druhům, oblíbených zejména mezi chudšími vrstvami. Je to poměrně odolná a nenáročná zelenina, která ve venkovních podmínkách snáší i nepříliš příznivé přírodní podmínky nebo vyšší nadmořské výšky. Přestože si cibuli koupíte v každém obchodě s potravinami a přestože se jedná o na první pohled levnou záležitost, má domácí pěstění cibule své výhody a konkrétní přínosy. Mezi nejvýraznější výhody patří nenáročnost cibule, jednoduchost celého pěstebního vyklu, minimální náklady a efektivní, na vitaminy bohaté a široce využitelné, výpěstky.

Podpořte a využijte výhod domácího pěstování cibule

Cibule se pěstuje z tzv. sazeček nebo ze semen. Obé snadno nakoupíte v zahrádkářství, na vybraných pěstitelských akcích nebo u specializovaných soukromých pěstitelů. U zkušených zahradníků nebo prodejců také získáte nejlepší informace pro efektivní postupy. Kvalita vypěstované cibule ze semen je vyšší. Nejrozšířenější variantou přírodního pokladu Allium cepa v našich končinách je klasická žlutá a lehce nasládlá červená cibule. Oba druhy zvládnete vypěstovat na průměrně prosluněných zahradách, terasách nebo balkónech, případně i za oknem na neseverních stranách bytů a domů.

Dle zkušeností domácích pěstitelů se k pěstování tohoto zástupce čeledi amarylkovitých hodí například podlouhlé truhlíky s dostatečnou hloubkou a šířkou. I když je cibule nenáročnou plodinou, dostatečné místo pro svůj růst a ideální vývoj podzemní plodnice potřebuje. Pro jeden exemplář se počítá cca s prostorem 15x15x15 cm. U větších odrůd musíte samozřejmě zajistit prostor větší. Podobně jako mrkvi, petrželi, póru nebo ředkvičce jí vyhovuje neutrální pH hodnota půdy v rozmezí 6,6 – 7,1.

Ačkoliv cibule nevyžaduje pro optimální růst přímé slunce, rozhodně ji nemůžete pěstovat na místech výrazně stinných. O možnostech pěstování cibule pod umělým osvětlením s využitím hydroponických metod informuje anglické video „Můžete pěstovat cibuli hydroponicky?

Pokud absurdní náhodou nepěstujete cibuli na okrasu a květ, není potřeba ji přihnojovat nebo „boostrovat“ jakýmikoliv hnojícími doplňky. Kvalitní, avšak pouze minimálně prohnojená zemina s prvotřídní rašelinou nebo substrát bude cibuli v kombinaci s přiměřeným zaléváním a neagresivním slunečním svitem bohatě stačit. Při venkovním pěstování cibule také pravidelně dohlížejte na výskyt plevelů a eliminujte přístup a působení škůdců.

Cibule může být váš domácí bio zdroj vitamínů a antioxidantů

Správně vypěstovaná, sklizená, skladovaná a koneckonců i konzumovaná cibule je zdrojem vitamínů (B, C, E) a minerálních látek (draslík, jód, mangan, vápník zinek, železo). V minoritně využívané nati se vyskytuje vitamin A. Cibule má sedativní účinky a obsahuje allicin, antibiotickou látku, která pomáhá uvolňovat horní dýchací cesty. Je bohatá na antioxidanty. Kromě toho je cibule celoročně využitelnou substancí při výrobě zeleninových či těstovinových salátů, nakládaných pokrmů nebo při přípravě polévek a omáček gulášového typu. Mezi další populární druhy cibule patří například cibule prorůstavá, cibule šalotka nebo cibule zimní.

Proč se vykašlat na cibuli z obchodů?

Jste ochotni vyhodit více jak 30% plodiny?

Detail nekvalitní cibule

Významnými současnými exportéry jsou Holandsko, Španělsko, Itálie nebo Egypt. Přemýšleli jste vlastně někdy, jakou vzdálenost a co všechno musí cibule ze Španělska překonat, aby se dostala na pulty českých obchodů a pak do vašich kuchyní? Nepřijde Vám zbytečné utrácet za zahraniční cibuli s kdovíjakým původem a historií, když k pěstování potřebujete minimum věcí? Víte, že pěstováním české cibule podpoříte lokální zemědělce a pěstitele? Kde nakoupit semena a vhodné pěstitelské vybavení pro domácí pěstování cibule?

Vlastnoručně vypěstované cibuli můžete navíc věřit, že neobsahuje žádné zdraví škodlivé substance. Když se vyhecujete, může být i 100% bio a za přijatelnou cenu. Jak vypadá taková „parádní“ cibule z obchodu se můžete přesvědčit na přiložených fotografiích. Fakt to chcete kupovat a minimálně třetinu vyhodit? Neváhejte, a pěstujte si vlastní cibuli ze semen nebo sazeček.

Další zajímavé informace o pěstování cibule přináší Rozhovor Českého rozhlasu Jak správně pěstovat cibuli nebo anglické instruktážní video o „outdoorovém“ pěstování cibule : Jak pěstovat a sklízet cibuli od začátku do konce

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Domácí pěstování | Cibule kuchyňská – nebrečte nad cenou a kvalitou, pěstujte si ji sami domaDomácí pěstování | Cibule kuchyňská – nebrečte nad cenou a kvalitou, pěstujte si ji sami doma
Sdílej
Sdílej
Google+