Substráty a inertní pěstební média pro domácí pěstování

Pěstební média a substráty jsou kvalitním základem pro úspěšné domácí pěstování zeleniny, ovoce a rostlin. Z čeho se skládá substrát? Jaké jsou užitečné vlastnosti keramzitu, kokosového substrátu, minerální vaty, perlitu nebo půdního mixu a zeminy? Proč je pěstování s využitím inertních médií přínosné? Jak se využívají a proč jsou pěstební média u domácích pěstitelů tak populární?

Pěstební substráty

Pěstování v substrátu je široce využívaným postupem při domácím pěstováním nejrůznějších druhů zeleniny, ovoce a rostlin. Tato minerály, živinami a dalšími látkami obohacená pěstební média zajistí všem výpěstkům příhodné prostředí pro ideální růst a pozdější efektivní sklizeň. O tom, jak se poznají kvalitní substráty se budeme věnovat brzy v článku Výroba a vlastnosti substrátů.

Substrát je pěstební médium vzniklé promícháním živin, minerálů a dalších účinných látek a pěstování prospěšných substancí. Dominantní složkou většiny substrátů je kvalitní rašelina a úrodná ornice. Kvůli svým výživným vlastnostem jsou často do substrátů jako komponenty využívány kokosová vlákna nebo rozdrcená kůra některých stromů. Vzdušnost zajišťuje přidaný inertní perlit nebo keramzit. Substráty je navíc možno po jednom cyklu pěstování přidat na kompost nebo vyrobit substrátovou drť a dále využít.

Mezi zásadní a pro úspěšné pěstování potřebné vlastnosti patří hlavně stabilita prostředí a stálé složení. Kvalitní substráty nesmí být sterilizované, ale zároveň nesmí obsahovat žádné patogeny nebo jiné nebezpečné látky. Některé jsou obohaceny o speciální kořenovou houbu Trichoderma.

Inertní pěstební média – minerální vata, keramzit, perlit

Společným znakem všech inertních médií je různorodá aplikace nejen v zahrádkářství a pěstitelství. Mezi jejich výhody patří hlavně absorpční a retenční schopnosti. Inertní znamená netečný, nereagující.

Minerální vaty – Rockwool a spol.

Minerální vaty se primárně využívají ve stavebnictví jako účinná zvuková a tepelná izolace. Část produkce těchto materiálů, kamenné (např. čedičové) vaty, je známa v zahradnictví a pěstitelství jako vhodné médium pro pěstování. Konkrétně se jedná o sadbovací nebo pěstební kostky z minerální vaty, které jsou vzdušné a mají výborné absorpční vlastnosti.

Kvůli anorganickému původu nepodléhají hnilobě a nejsou napadány houbami nebo bakteriemi. Minerální vaty jsou vhodným doplňkem pěstování zeleniny, ovoce nebo rostlin, obzvláště pokud se zabýváte rozmnožováním rostlinných druhů a sazenicemi.

Keramzit – vzdušnost, retence, drenáž, filtrace, nehořlavost

Keramzit je umělé kamenivo nahrazující přírodní varianty. Vyrábí se ze speciálního jílu ve vysokých pecích. Vypálení za vysokých teplot zvýší jeho objem více jak 3 krát. Široké využití nachází keramzit v pěstitelství a zahradnictví díky svým nesporným pozitivním charakteristikám. Pro domácí pěstování jsou výhodné zejména následující vlastnosti keramzitu: retence (schopnost zadržovat vodu), poréznost, vzdušnost, stabilita a pevnost. Výhodou keramzitu je jistě i to, že je mrazu odolný, nehořlavý, neobsahuje choroboplodné zárodky a je bez zápachu. Také se dobře snáší se všemi dalšími substráty. Díky izolačním schopnostem se využívá také ve stavebnictví.

Keramzit je různými výrobci nabízen v několika barvách a velikostech. Funkční a barvitá dekorace zahrádky, květináče nebo střechy je garantována. Keramzit je ekologický, lehce recyklovatelný materiál, který nepoškozuje životní prostředí. Komplexní informace o keramzitu najdete na webu www.keramzit.cz

Perlit – doplněk substrátů

Perlit je vulkanické sklo s nepravidelnou (amorfní) strukturou, které se běžně vyskytuje v přírodě. Má vysoký objem vody, je inertní, nereaguje s jinými látkami. Při vysokých teplotách (nad 850 stupňů Celsia) se vody zbavuje a současně zvyšuje razantně svůj objem. Mezi výhody bílého, průmyslově vyrobeného perlitu patří retenční a provzdušňovací schopnosti, plně využitelné při domácím pěstování nejrůznějších zástupců rostlinné říše. Stejně jako keramzit ani perlit nepoškozuje životní prostředí a je častou příměsí půdních mixů a dalších typů neinertních substrátů.

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Domácí pěstování | Substráty a inertní pěstební média pro domácí pěstováníDomácí pěstování | Substráty a inertní pěstební média pro domácí pěstování
Sdílej
Sdílej
Google+