Pěstovat doma není složité – na co ještě čekáte?

Prostor k pěstování, označovaný jako „Doma“, můžeme jednoduše charakterizovat jako vnitřní část bytů a domů. Kromě obytných částí lze v některých případech využít pro domácí pěstování také další místa jako jsou komory, sklepy nebo půdy a podkroví. Pěstovat doma zeleninu, ovoce nebo rostliny není vlastně žádný zázrak, ba naopak. Zkušenosti zahradníků a pěstitelů z celého světa ukazují, že lokální a domácí pěstování je nejlepší odpovědí na nevalnou kvalitu obyčejně nabízených rostlin a plodin.

Pěstovat doma v bytě, v pokoji, za oknem nebo na půdě je fajn

Nespornou výhodou privilegovaných bytových pěstitelů je orientace oken na jižní stranu a dostatek slunečního světla. Díky modernímu pěstitelskému vybavení je však možné úspěšně životadárné paprsky nahradit efektivním umělým osvětlením v podobě výbojek, LED světel nebo dalších zdrojů světelné energie nutných pro fotosyntézu. Při výběru rostlin, bylin nebo plodin do bytu uvažte jak estetické, tak praktické hledisko. Pro jednoduché pěstování v pokojích nebo za oknem se hodí nejrůznější druhy rostlin, nenáročných sukulentů a trvanlivých okrasných dřevin. Domácí pěstitelé zaměření hlavně na praktický užitek mohou část svého bytu věnovat zdravým bylinkám, menším ovocným keřům nebo vybraným druhům zeleniny. U těch však počítejte s náročnější péčí a vyššími nároky.

Když nepočítáme umělé atrapy, tak mezi nejméně náročné rostliny pro domácí pěstování řadíme hlavně břečťan, dračinec, fíkus, filodendron, lopatkovec nebo šplhavník. Pěstovat doma zrovna tyhle rostlinné „nezmary“ patří svou složitostí někam na level mateřské školky. Jedná se o velmi trvanlivé a houževnaté jedince, které ani nezkušený pěstitel svým neuměním výrazně neohrozí. Životnost a odolnost těchto druhů je nadprůměrná a jejich pěstování tak vyhovuje zejména nenáročným domácím pěstitelům. Pro jejich pěstování pak často stačí jen jednoduché květináče, nepříliš ostré světlo, voda a občasná kontrola. Jednou za čas můžete rostlinám dodat živiny a další důležité látky jemně koncentrovanými zálivkami nebo hnojícími doplňky.

Zjistěte si, zda vašemu vysněnému zelenému miláčkovi vyhovuje více sucho, vlhko, teplo nebo chlad a podle toho se zařiďte nebo přizpůsobte. Doporučujeme také kontrolu kyselosti vody určené k zálivce. Kvalita a parametry mohou výrazným způsobem ovlivňovat snažení domácích pěstitelů a zahradníků. Pěstovat doma úspěšně cokoliv bez kvalitního vybavení je téměř nemožné. Již jste načerpali zkušenosti s péčí o výše zmíněné nenáročné pokojové rostliny dříve a chcete se posunout dál? Zkuste pokračovat a pěstovat doma užitečné a lahodné bylinky (bazalka, koriandr, máta atd.), náročnější rostliny (muškáty, orchideje, lilie atd.) nebo si snad troufnete rovnou na zeleninu (chilli papričky, petržel, okurka, rajčata aj.) a drobné ovocné keře (jahodník, borůvky, maliny apod.)?

Náhrada nebo vylepšení přirozených podmínek k pěstování?

Pěstovat doma

Pěstovat doma

Kdysi byly sice nutnými předpoklady úspěšného pěstování dostatečný sluneční svit, kvalitní počasí a hnůj od vedle, ale časy se mění. Pěstovat doma zvládne asi díky technologickému pokroku a detailním návodům asi opravdu každý. Vybavení a pomůcek pro domácí pěstitele je celá řada a vybrat si může takřka každý začátečník i profesionál. Široká nabídka nejrůznějších pěstebních nádob (květináčů, větších truhlíků, samozavlažovacích květníků apod.) dovolí pěstování tuzemských i exotických rostlin a plodin také v menších bytech a garsónkách. Komplexní trh pěstitelských potřeb dále umožňuje náročnějším pěstitelům vybavit svůj byt praktickými pěstebními stany s vyšší kapacitou a sofistikovanými přístroji k nastavení ideálního mikroklimatu. Vzhledem k tomu, že většina zeleniny, ovoce a rostlin potřebuje ke svému životu mj. světelný zdroj energie, je nutné pěstební stany vybavit dostatečným zdrojem světla s vhodnými parametry. Určitě nezapomeňte, že konkrétní péče o jednotlivé druhy zeleniny, ovoce nebo rostlin se liší. Nebo jste se snad chtěli o citrusový keř starat stejně jako o kaktus?

Podporu kořenového systému, ideální růst a kvalitní květ či výživný plod zajistí takřka všem zástupcům rostlinné říše účinná hnojiva a doplňky. Nastavení ideálních podmínek, pěstitelská péče a koneckonců i výsledek je pak zpravidla díky těmto a dalším důmyslným pěstebním produktům a vyzkoušeným postupům efektivnější než ve venkovním prostoru. Praxe z celého světa ukazuje, že domácí pěstování je díky umělému vylepšení přirozených podmínek úspěšnou větví agrárního vývoje lidstva. Proč jste to ještě vlastně nezkusili?

Domácí pěstování do každého bytu?

A proč by ne? Domácí pěstování okrasných rostlin má bezpochyby pozitivní vliv na lidskou náladu. Některé výzkumy ukazují, že život v přítomnosti rostlin zvyšuje celkovou spokojenost. Výpěstky v podobě zeleniny, ovoce nebo bylin zase přispívají k pestrosti a zdravé hodnotě jídelníčku. Výhodou pěstování doma je také maximální dohled nad správným růstem a výživou, resp. nad kvalitou celého pěstebního procesu. Při pohledu na nevalnou nabídku supermarketů si na to vzpomeňte.

Pěstovat doma by měli zejména ti, kterým chybí pravidelný kontakt s přírodou, upřednostňují nezávadné produkty a současně v nich dříme pěstitelská vášeň. Je jisté, že hydroponické pěstování brambor v garsonce je nesmysl, ale minimálně bazalku, oregáno nebo mátu dokáže vypěstovat většina z vás, co jste dočetli tento článek až na konec. Stále se chcete vymlouvat, že nechcete a nezvládnete pěstovat doma?

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Domácí pěstování | Pěstovat doma není složité – na co ještě čekáte?Domácí pěstování | Pěstovat doma není složité – na co ještě čekáte?
Sdílej
Sdílej
Google+