Kořen – funkce, typy a části kořenového systému

Kořen (lat. radix) je vegetativní orgán, který primárně slouží k výživě vývojově vyšších rostlin. Kořeny na rozdíl od ostatních částí rostliny neprovozují fotosyntézu. U některých druhů mohou fungovat také jako rozmnožovací orgán. Mezi další sekundární funkce kořenového systému patří zásobní a stabilizační funkce.

Správná péče o kořeny je důležitou součástí každého, nejen domácího, pěstování kterýchkoliv rostlin. Proto je optimální rozvoj kořenového systému základem kvalitních zahradnických výsledků.

Primární a sekundární funkce kořenového systému

  • příjem vody
  • absorpce živin, minerálů a dalších důležitých látek
  • zásobovací funkce a režim
  • vegetativní rozmnožování

Typy kořenových systémů

Kořenové systémy jednotlivých druhů rostlin, zeleniny, ovoce a dalších zástupců flóry nejsou samozřejmě identické a liší se. Botanici rozlišují dva základní odlišné typy. Fytogeneticky starším je tzv. homorhizie, systém složený z adventivních (pomocných) kořenů, které nevznikají jako pokračování hlavního kořene. Primární kořen brzy zaniká a jeho funkce přebírají právě adventivní kořeny vyrůstající ze stonkových uzlin. Tím se vyznačují zejména jednoděložné rostliny.

U dvouděložných a nahosemenných rostlin je zase typickým tzv. allorhizie. Zde se vyskytuje systém v podobě jednoho hlavního a dalších postranních kořenů.

Části kořenového systému

Hlavní, primární kořen

Primární kořeny jsou ty největší a nejsilnější kořeny. Vyznačují se mohutným růstem.

Postranní, sekundární kořeny

Postranní kořeny a jejich povrch zajišťují pěstovaným rostlinám a plodinám zejména příjem vody a živin.

Kořenové vlásky, vlásečnice

Pro rostlinu nesmírně důležité kořenové vlásky jsou vychlípeninou kořenové pokožky rhizodermis a objevují se zpravidla v nejmladších částech kořene. Úkolem těchto absorpčních trichomů je přijímat živiny a hlavně kyslík. Životnost těchto vlásků je v porovnání se samotnou rostlinou minimální a za několik dní dochází k jejich odumírání. Cílem domácího pěstitele je zajistit co nejmohutnější kořínkový systém.

Ke správné tvorbě a následné kvalitní výživě rostliny kyslíkem přispívá dobře provzdušněná půda či substrát. O specifikách péče o kořenový systém v případě pěstování v živném roztoku čtěte v článku Jak se věnovat kořenům při hydroponickém pěstování?.

Domácí pěstování bez kořenů, sklizeň bez úspěchů

Správnému vývoji kořenů věnujte při domácím pěstování zvýšenou pozornost. Stejně jako musí být pevné základy každého domu, musí být pevné i kořeny vámi pěstované zeleniny, ovoce, rostliny nebo plodiny. Pokud se nezvládnete postarat o kořeny, jak se chcete postarat o správný růst stonku, bohatý květ nebo výživný plod?

Zajímavosti a informace ze světa kořenů zeleniny, ovoce, rostlin na videu Roots – Types, regions and Root System

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Domácí pěstování | Kořen – funkce, typy a části kořenového systémuDomácí pěstování | Kořen – funkce, typy a části kořenového systému
Sdílej
Sdílej
Google+