Minerální hnojiva – charakteristika, výhody a nevýhody

Minerální hnojiva obsahují účinné živiny ve formě minerálních látek. Ty jsou získávány specifickými průmyslovými procesy a chemickými reakcemi. Někdy jsou proto označována jako průmyslová hnojiva. Jedná se o vysoce koncentrované produkty v pevném nebo tekutém skupenství. Minerální hnojiva mají samozřejmě pozitivní vliv na výživu, růst i finální výnos hnojené rostliny nebo plodiny.

Doporučujeme vždy důsledně dodržovat manuál výrobce a doporučené dávkování růstových a květových hnojiv nebo doplňků.

Minerální hnojiva a jejich základní charakteristika

Obsahovat mohou jednu složku (dusík, fosfor, draslík) nebo jejich kombinaci známou jako N-P-K. Mezi jednosložková řadíme dusíkatá hnojiva (močovina, síran amonný, ledek vápenatý atd.), fosforečná hnojiva (supesfosfáty a fosfáty), draselná hnojiva (draselná sůl, kamex, síran draselný). Dále se využívají také vápenatá hnojiva (Vápenec, Dolomit, cukrovarnická šáma) a hořečnatá hnojiva. Vícesložková (smíšená a kombinovaná) minerální hnojiva obsahují minimálně dvě hlavní živiny (např. PK13-14). Minerální hnojiva lze využít jak při pěstování ovoce a zeleniny, tak při pěstování bylin a dalších zástupců rostlinné říše.

I přes dlouholeté výzkumy, rozsáhlé zkušenosti výrobců a podrobné návody na dávkování hnojiv vyžaduje používání minerálních druhů jistou pečlivost a soustředěnost. Odbornost a zkušenosti s používáním se časem dostaví samy. Konkrétní informace o používání minerálních hnojiv vám poskytne každý seriózní prodejce pěstitelských potřeb a vybavení. Než se je rozhodnete používat, důsledně zvažte všechny výhody a nevýhody těchto účinných doplňků domácího pěstování.

miniplusVýhody minerálních hnojiv

Minerální hnojiva jsou efektivním pomocníkem každého pěstitele, zahradníka i zemědělce. Pokud se při domácím pěstování zeleniny, ovoce, rostlin nebo plodin zaměřujete na kvalitní růst a maximální výnos, s minerálními hnojivy je účinně podpoříte. Kromě doplňování a dodávání živin vyrovnávají úspěšně jejich ztráty v průběhu pěstebního procesu. Kvůli své koncentrované síle jsou hnojící přípravky na bázi minerálů využívány při včasném uspokojování okamžitých potřeb pěstěných plodin a rostlin.

miniminusNevýhody minerálních hnojiv

Vysoká koncentrace živin může poškodit samotnou existenci hnojených plodin a rostlin. Používání minerálních hnojiv je velmi závislé na přesném dávkování. I drobné odchylky od manuálu výrobce mohou mít likvidační následky pro celou vaši úrodu. Další nebezpečí spočívá v lidském faktoru. Zkušenosti zemědělců z celého světa ukazují, že velkým problémem je nekontrolované a bezohledné nadužívání minerálních hnojících přípravků spojené s následnou kontaminací půdy a znečištěním spodních vod.

miniusmevOblíbená minerální hnojiva:

Advanced Hydroponics – dávkování, seznam produktů, poradenství, homepage

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Domácí pěstování | Minerální hnojiva – charakteristika, výhody a nevýhodyDomácí pěstování | Minerální hnojiva – charakteristika, výhody a nevýhody
Sdílej
Sdílej
Google+