Svilušky – škůdce rostlin, zeleniny a ovoce na obzoru!

Svilušky (Tetranychidae) jsou drobní roztoči (cca 0,5 mm) parazitující na nejednom zástupci rostlinné říše. Velice efektivně a rychle se množí, vážně poškozují hostitele a jsou častým nepřítelem každého domácího pěstitele. Co je tahle „čeládka“ sviluškovitých zač a čím škodí růstu i úrodě zeleniny, ovoce a rostlin? Jak zlikvidovat tyto nezvané hosty skleníků a jiných pěstebních kapacit?

Svilušky jsou schopny multifunkčně parazitovat na nejen na listech, ale i květech rostlin nebo plodech stromů a keřů. Mezi sviluškovitými najdeme více jak 140 rodů. Na českém území patří mezi nejrozšířenější sviluška ovocná, sviluška stromová a sviluška chmelová. Obecně platí, že všem sviluškám vyhovuje teplé a suché počasí.

Čím škodí svilušky?

Tito drobní parazité nekompromisně vysávají život ze svých hostitelů. Je nutné si uvědomit, že svilušky i přes svůj roztomilý název znamenají velké a reálné nebezpečí pro každou domácí zahrádku. Kvůli velice rychlému množení a vskutku zabijáckým vlastnostem jsou svilušky schopny během krátké doby zlikvidovat podstatnou část snažení nejednoho pěstitele. Samička klade vajíčka ve velkém počtu na spodní stranu listů nebo mezi větve.
Svilušky a její vývojová stádia svým sacím ústrojím parazitují na rostlinné tkáni podobným způsobem jako mšice nebo třeba jejich vzdáleně příbuzní klíšťata.

Hlavní příznaky napadení rostlinnými upíry

 Tetranychus_urticae_on_sweet_pepper,_Bonenspintmijt_op_paprika - Tetranychus urticae on sweet pepper by Rasbak

Sviluška chmelová a její pavučina na paprice – by Rasbak

Svilušky jsou mikroskopičtí, a díky tomu extrémně zákeřní, parazité jejichž útok většinou zaznamenáte „až“ v prvním stádiu. Prvním varováním jsou skvrny na různých tkáních rostlinného hostitele. Způsobuje je právě efektivní sací ústrojí svilušek, zpravidla přisátých na dolní stranách listu. Rostlinná tkáň posléze jeví známky podobné uvadání a usychání. Někdy se může objevit stříbřitý odstín na listech.

Pokud se vám tetranychidae (mají čtyři páry nohou) nepodaří odhalit, jsou schopny brzy vyeskalovat svou aktivitu do obludných rozměrů. Některé druhy svilušek pak vytváří drobné pavučiny mezi stonky, listy nebo větvičkami.

Květy jsou po ataku svilušek deformované, odlišně barevné, oschlé nebo nejsou schopny vysílením otevřít poupata. I zde by měly být viditelné známky „upířího“ přisátí mikroskopických zabijáků rostlin. Plody keřů nebo stromů se působením svilušek deformují. Napadené listy výrazně zesvětlí, jsou obvykle hustě posety žlutými tečkami, objevuje se chloróza. Typické je také svinutí a postupné zasychání listů. Ačkoliv se nejeden rostlinný hostitel snaží odrazit parazita a vytváří nové listy, bez zásahu zvenčí nemá možnost se útoku svilušek účinně bránit.

Ochrana úrody před sviluškami

Pokud se Vám podaří odhalit napadení včas, máte několik možností, jak se s tímto prevítem vypořádat. Nabídka prostředků na hubení svilušek je poměrně bohatá. Využít můžete predátorskou, přírodní nebo chemickou cestu. Doporučujeme dát přednost přírodě.

Přírodní postřiky proti sviluškám

Tento typ pomocníků v boji se sviluškami nemá žádné toxické vedlejší účinky a je tak vhodný k využití pro každý typ domácího i venkovního pěstování. Mezi masově oblíbené bio preparáty na bázi přírodních látek patří následující biologické postřiky a prostředky.

  • Neudosan

Již v roztoku nebo koncentrovaný insekticid Neudosan k okamžitému použití proti žravým hmyzím škůdcům. Účinné draselné soli přírodních mastných kyselin lze využít pro většinu druhů zeleniny, ovoce, rostlin a bylin. Výhodou je, že po aplikaci přípravku lze plody ihned konzumovat. Neudosan je efektivní insekticid využívaný v boji proti některým druhům svilušek, molic nebo mšic. Pro účinné dávkování využijte pokyny výrobce a informace prodejců zahradnického vybavení.

  • Spruzit

Kontaktní bio insekticid Spruzit hubící jak dospělé jedince, tak další vývojová stádia žravého hmyzu včetně larev a nymf. Účinnou látkou je pyrethrin, která účinkuje pouze při kontaktu se škůdcem. Narozdíl od Neudosanu je ochranná lhůta (doba od postřiku ke sklizni/konzumaci) 3 dny. Pro účinné dávkování využijte pokyny výrobce a informace prodejců pěstitelských potřeb.

  • Biool

Také koncentrovaný bio insekticid Biool je vhodný pro využití na zahradách a při domácím pěstování zeleniny, ovoce, rostlin a plodin. Při zasažení parazita (smočení) účinně působí na všechna vývojová stádia žravého hmyzu jako jsou mšice, molice, svilušky, třásněnky nebo štítenky. Plusem je že neškodí většině užitečného hmyzu. Pro účinné dávkování využijte pokyny výrobce a informace prodejců přípravků pro pěstování.

Biologická ochrana před sviluškami

Velmi účinným a mnoha pěstiteli osvědčeným pomocníkem v boji proti nejhojněji rozšířeným sviluškám chmelovým je dravý roztoč Phytoseiulus persimilis. Tento tmavě oranžový, přibližně 0,6 mm velký zabiják dokáže zlikvidovat několik dospělých svilušek, larev a vajíček denně. Vývoj jedné generace trvá zhruba 9 dní. Výhodou je, že tento druh roztoče z čeledi čmelíkovitých neprochází obdobím klidu, je stále aktivní a tudíž velmi efektivní. Když spořádá všechny nepřátele, obrátí svá sací kusadla proti svému druhu, takže nehrozí, že se vám přemnoží. Rozmnožování tohoto dravého roztoče lze příznivě ovlivnit nevysokou teplotou a vyšší vlhkostí. Podobně zafunguje také nasazení jiného dravého roztoče, Typhlodromus pyri.

Pro likvidaci populace svilušek na venkovní zahradě lze dále využít některé predátory z hmyzí říše. Vhodnou volbou se zdát být třeba ploštice Klopuška skleníková (Macrolophus caliginosus) nebo Hladěnka (Orius laevigatus), které kromě svilušek účinně zatočí například s třásněnkami nebo mšicemi. Biologická ochrana rostlin a plodin je ideální volbou domácích pěstitelů. Další informace o biologické ochraně rostlin nechemickou cestou naleznete na webu BIOAGENS: SOUČASNÉ PROSTŘEDKY BIOLOGICKÉ OCHRANY

Chemické přípravky na svilušky

Chemické přípravky a postřiky se jeví dle zkušeností domácích zahradníků jako nepříliš efektivní, navíc s rizikem vedlejších účinků a závažné poškození úrody. Svilušky, jako ostatně každý parazit, jsou schopny získat resistenci proti chemickým přípravkům  a jejich likvidace je tak opravdu náročná a nejistá. Trh nabízí následující chemické přípravky proti sviluškám. Pokud dáváte přednost bioproduktům, je pro vás samozřejmě tento typ pomocníka naprosté tabu.

  • Omite

  • Talstar

  • Vertimec


Zařazení a specifikace nepřítele – Svilušky:

Třída: Pavoukovci (Arachnida)

Řád: Roztoči (Acari)

Podřád: Sametkovci (Prostigmata)

Čeleď: Sviluškovití (Tetranychidae)

Rod: Sviluška ovocná (Panonychus ulmi), Sviluška chmelová (Tetranychus urticae)

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Domácí pěstování | Svilušky – škůdce rostlin, zeleniny a ovoce na obzoru!Domácí pěstování | Svilušky – škůdce rostlin, zeleniny a ovoce na obzoru!
Sdílej
Sdílej
Google+